fbpx
Slider

Biografia

Maritta Kuula aloitti soolouransa vuonna 1992 Herodes-yhtiölle tehdyllä Maritta Kuula & Karvanopat albumilla. Vaikka albumin materiaali poikkeaa hiukan Kuulan myöhemmästä tuotannosta, kaikuu siinä jo musiikillisten vaikutteiden rikkaus. Sanoituksissa seikkailee koko ihmisluonteiden kirjo. Huumori ja erilaiset vastakkainasettelut ovat Kuulan musiikille tunnusomaisia piirteitä.

Valo, Jeesus ja henget sekä Ampiaisten kuningatar

Toisen soololevynsä Valo ota vastaan Kuula teki juuri perustetulle Lilithille 1997. Hän työsti musiikkiaan yhteistyössä rumpali Heikki Tikan kanssa. Tikka sovitti ja tuotti suurimman osan kappaleista. Myös Riku Mattilan näkemykset olivat tärkeitä.

Kappaleissa ammennettiin vaikutteita eri musiikin lajeista: viihdemusiikista, reggaesta, bluesista, diskosta jne. Tikka äänitti niitä treenikämpillä ja pikkustudioissa. Levyltä lohkaistu Mä en tarvi äitii -sinkku soi ahkerasti eri radioasemilla ja Karvanoppa-kokoonpano esitti kappaleita keikoilla.

Kuula jatkoi levyntekoaan Lilithissä tutun työryhmän kanssa. Hän hioi edelleen tyyliään Jeesus Hollywoodissa (1999) ja 9 henkeä (2004) levyillä. Levyt sisältävät iloisten ja humorististen kappaleiden lisäksi varsin tummasävyisiä lauluja. Kuulan tuotannolle onkin ominaista eräänlainen kaksijakoisuus, ilon ja surun vaihtelu.

Syksyllä 2006 julkaistu Koko Kirjo -kokoelma kerää Maritan soolouran helmet kahdelle CD-lle.

Vuonna 2008 julkaistiin Castafiorello levy-yhtiön kautta Ampiaisten kuningatar levy, jonka tuotti Eeva Koivusalo. Se on hengeltään edellisiä levyjä ilmavampi ja kevyempi kokonaisuus. Levy äänitettiin Hitsville-studiossa kesäkuussa 2006: Tom Nyman äänitti, kitaraa soitti Jyrki Sahla, koskettimia Pekka Gröhn, rumpuja Sami Kuoppamäki ja bassoa Eeva Koivusalo

Muusikot

Kuulan  soololevyillä on soittanut suuri joukko maamme eturivin muusikoita: Heikki Tikka, Jyrki Sahla, Eeva Koivusalo, Pekka Gröhn, Riku Mattila, Jan Bromberg, Miikka Paatelainen, Petri Rannikko, Tommi Viksten, Matti Pitsinki, Ilkka Herkman, Ufo Mustonen, Aleksi Mänttäri, Badu N’Djai, Janne Haavisto, Jussi Jaakonaho, Jarmo Heikkinen, J-P Salonen, Antti Lehtinen, Kailis, Joonatan Rautio. Taustalauluja ovat tehneet  Costi Snellmann, Marika Liuski sekä Kullervon Kosto (Roosa ja Veera Voima sekä Anna-Mari Vänskä), Saara Soisalo, Pink (Tiina Insohanni) ja Mari Hatakka.

Keikat

Kuula on tehnyt Karvanoppineen suhteellisen vähän keikkoja, joten yhtye eri kokoonpanoissaan on ollut varsin kiinnostava ja harvinainen keikkakokemus.

Kannet ja videot

Kuula on tehnyt Valo ota vastaan -albumilta lähtien yhteistyötä valokuvaaja Marjo Tynkkysen ja graafikko, kuvittaja Fleur Wilsonin kanssa. Viimeisin Koko Kirjo- kokoelma on Jussi S. Karjalaisen käsialaa. Ylipäänsä suurin osa Maritasta otetuista kuvista on Marjo Tynkkysen ottamia.

Maritan musiikista on tehty seuraavat videot:

Mika Taanila: Maritta Kuula & Karvanopat Mäen päällä (1992)
Mika Taanila: Maritta Kuula Peltikatolla (2000)
Juha Lehtola ja Toni Kamula : Maritta Kuula Sairaalan portilla (2008)
Maritta Kuula: Maritta Kuula Bing bong 2014

Esiintymisasut

Värikkäät esiintymisasut ovat kuuluneet Kuulan esiintymisiin hänen uransa alusta lähtien. Hän on pukeutunut höyheniin, nahkaan, muoviin ja silkkiin. Lavalla on usein leijaillut sulkapilvi hänen esiinnyttyään.

Esiintymisvaatteet ovat saattaneet olla vanhoista varastoista löytyneitä vintage-mekkoja, itse ommeltuja asukokokonaisuuksia tai vaikkapa pukuvuokraamon loppuunmyynnistä ostettuja juhla-asuja.

Musiikkia ja sanoituksia näytelmissä, elokuvissa ja muiden esittämänä

Maritan musiikkia on kuultu Riikka Ala-harjan Röörissä (kuunnelma) ja Salaojassa (näytelmä), Maritan ohjaamassa ja kirjoittamassa Bonzo ja pienet kädet- pienoiskuunnelmassa, Miira Sippolan Tyhjän mahan kutsussa (näytelmä), Marjo Niemen Juakse ko hullu! -näytelmässä, Kanerva Cederströmin Lost and Foundissa (dokumentti) ja Annika Kroftin Isäni rekkamies -dokumetissa sekä Matleena Jänisksen ja Emilia Lehtisen dokumentissa Kohtaamisia Jeesuksen kanssa. Kuulalla oli myös roolit Riikka Ala-harjan ja Miira Sippolan näytelmissä.

Lisäksi Kuulan radionovellimaisia tarinoita on esitetty Kikke Heikkisen feature-ohjelmissa, ja Maritta on sanoittanut musiikkia muun muassa Costille ja Poptonesille sekä muutamalle muulle artistille salanimellä. Pedro Hietanen esitti Maritan kääntämän Palvova Varjosi käännöskappaleen Mika Kaurismäen elokuvassa Haarautuvan rakkauden talo. Maritan Kaksi matoa kappale ilmestyi Ipanapa 3 levyllä. Lisäksi Maritta on kääntänyt kappaleita Topi Sorsakosken viimeiseksi jäänelle Tumman sininen sävel levylle.

Maritta on tehnyt Marjo Leinoselle kappaleen Young Man ja laulanut Tuomas Logrenin Yövesi levyllä kappaleen Aaveratsastaja, Riitaojan levyllä kappaaleen Täytetty lintu ja vieraillut Pykärin levyllä (Pako OK).

500 kg lihaa

500 kg lihaa yhtye muodostaa oman juonteensa Kuulan uralla. Yhtye julkaisi ensilevynsä Etkös ole ihmisparka vuonna 1982. Maritta Kuula, Kauko Röyhkä ja Pupu Lihavisto perustivat 500 kg lihaa bändin vuotta aiemmin taidenäyttelyn avajaisiin. Yhtyeen vaikutteet juontavat muun muassa itkuvirsistä ka pysekedeelisestä rockista.

500 kiloa lihaa -yhteyeen nimi väännettiin Howling Wolfin kappaleesta 300 Pounds of Heavenly Joy ja se teki kappaleitaan vanhojen suomalaisten runoilijoiden (mm. Uuno Kailas, Yrjö Jylhä, Einari Vuorela, Kullervo Rainio) runoihin. Yhtye on levyttänyt myös Eero Koivistoisen säveltämän ja Jarkko Laineen sanoittaman Lennosta kii -kappaleen.

500 kg lihaa on julkaissut 5 levyä. Parinkymmenen vuoden tauon jälkeen ilmestyi live-äänityksiin pohjautuvan Sielu-levyn vuonna 2004 ja studiolevy Nuori mies vuonna 2007. Kuula on tehnyt yhtyeelle kappaleita yhteistyössä sekä Röyhkän, Lihaviston että viimeisimmän yhtyekokoonpanon kanssa. Myös muutamia Kuulan yksin sanoittamia ja säveltämiä kappaleita löytyy 500 kg lihaa levyiltä.